Дегустация на шоколад с различни български вина
По повод 25-ата годишнина на международната специализирана изложба „Винария“ Националната лозаро-винарска камара подготвя богата съпътстваща програма. Сред акцентите в нея е дегустацията на висококачествен белгийски шоколад с различни български вина. „Ще се опитаме да покажем съчетаването на различни видове висококачествени шоколади със съответстващите им български вина, което до момента не сме правили на „Винария“, коментира председателят на Националната лозаро-винарска камара Радослав Радев. Той прогнозира, че това събитие със сигурност ще предизвика любопитството не само на специалистите, но и на любителите на Дионисиевата напитка и на сладките изкушения.
Дегустацията „Вино и шоколад“ ще се проведе за първи път в рамките на „Винария 2017“. Посетителите на изложението ще имат възможността да се насладят на „Тръпката на сладко тайнство и омайно вълшебство“ на 24 февруари 2017 г. от 13 часа в дегустационната зала на 11-а палата на панаирния комплекс в Пловдив.
Инициативата се организира в партньорство с Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите и вносителя на белгийски шоколад у нас “Пуратос България” АД.
24-членно жури ще оценява най-добрите вина на ВИНАРИЯ 2017
В международното жури за оценяване на най-добрите вина на „Винария 2017“ ще бъдат включени 24-ма дегустатори от страната и чужбина. Петнадесет от тях са членове на Съюза на енолозите в България, който е партньор на Националната лозаро-винарска камара в организацията на конкурса.
„Тази година ще има по-голямо разнообразие от дегустатори, които вече имат натрупан международен опит. По този начин мисля, че комисията ще бъде доста по-качествена“,
коментира председателят на СЕБ Станимир Стоянов, който за 8 поредна година участва в журито по оценяване на най-добрите вина на ВИНАРИЯ. Той посочи, че петима от членовете на международната комисия са носители на приза „Енолог на годината“ – Десислава Байчева, Надежда Дюлгерска, Екатерина Гаргова, Стоян Стоянов и Тихомир Трифонов, което е още едно доказателство за високия професионализъм на дегустаторите.
Освен това деветима от тях бяха и част от журито на престижния винен форум Concours Mondial de Bruxelles, който за първи път се проведе в България, в Международен панаир Пловдив през 2016 г. „И това е още един фактор, който потвърждава високия авторитет на българските енолози, които са на световно ниво и са професионалистите, които ще определят безапелационно най-добрите напитки на Винария“, увери Станимир Стоянов. Той допълни, че сред дегустаторите отново ще има чуждестранни енолози.
Възроденият преди 5 години Международен конкурс за вина, ракии и винено бренди се провежда според правилата и критериите на най-авторитетните конкурси по света. Целта му е да осигури възможност за международно признание на участващите производители. „Изискванията по оценяване на пробите вино и тази година са изцяло съобразени със стандартите на Международната организация по лозата и виното OIV, със 100-балната система и нейния дегустационен лист.“, посочи Станимир Стоянов и допълни: „По този начин се опитваме да имаме по-голяма обективност и да ползваме система, която е световно призната и по която работят голяма част от световните конкурси“.
Специални награди за вино от местен сорт за първи път на ВИНАРИЯ 2017
За първи път на международната специализирана изложба „Винария 2017“ ще има допълнително отличие за вино от местен сорт. От Националната лозаро-винарска камара предвиждат във всяка категория от международния конкурс за вина да бъдат дадени призове за най-добрите родни Дионисиеви напитки. „По този начин се опитваме да популяризираме и стимулираме колегите, които работят с местни сортове“, коментира председателят на НЛВК Радослав Радев. Той уточни, че наградата „Препоръчано вино от местен сорт“ ще помогне да бъде изграден добър имидж на родните вина и те да бъдат наложени по-лесно на чуждестранните пазари.
Моделът – „Град на виното“
За трета поредна година в Града на виното родните производители ще представят най-добрите свои напитки в 11-а палата на Международен панаир Пловдив от 22 до 26 февруари 2017 г. На 25-ото издание на международната специализирана изложба ще се представят вина от нови изби и от такива, които се завръщат в престижния форум. Атрактивната визия на „Винария“ с пресъздаване на атмосферата на Стария Пловдив впечатли посетителите на изложението през последните две години. Тя хармонично се съчета и с международната изложба за храни и напитки „Фудтех“, както и със зоната „Вкусове от Италия“. В 10-а палата посетителите могат да видят съвременни технологии и оборудване за лозаро-винарския сектор.
Винария – част от уникален по рода си форум за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите
Международната изложба „Винария“ заедно с изложението за храни и напитки „Фудтех“ и зоната „Вкусове от Италия“ са част от третото издание на мегафорума за агробизнес, храни, вино и туризъм, който е единствен на Балканите. Той се организира от Международен панаир Пловдив и включва още три изложби – международната селскостопанска изложба „Агра“, в чиито рамки се провежда и специализираното изложение „БиоАгра“, „Хорека Пловдив“, която предлага обзавеждане за хотели, заведения и търговски обекти, и „Апи България“, където може да се види всичко за пчеларството.