Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Как да се подготвим за дегустация?

Как да се подготвим за дегустация?

Дегустацията за повечето винолюбители е свързана с удоволствие, но нека това не означава, че не трябва да се спазват някои основни правила, за да бъде удоволствието по-голямо, а и натрупаните впечатления по-обективни и полезни. Какво именно може да влоши нашите възприятия и обективност? Основно това са други натрапчиви миризми, неподходяща температура (собствена и на помещението), силна храна, умора, компанията, намалена концентрация, предубеденост.

И така ето няколко правила, които е добре да спазваме, когато посещаваме дегустация или винен форум:

  • Забравете за силните парфюми! Те може да не повлияят на вас самите, тъй като обикновено привикваме към собствения си парфюм, но със сигурност ще попречат на намиращите се около вас дегустатори.

 

  • На повечето форуми и дегустации на които съм присъствала, температурата в помещението е често над препоръчителната за дегустация. Причината е обикновено струпването на много хора на едно място и не добра вентилация. За да се чувствате по-комфортно винаги бъдете по-леко облечени от обикновено или нека облеклото ви позволява вариации, така че да не допуснете да ви е прекалено топло. Това определено ще влоши възприятията ви. От друга страна и виното в чашите, дори и добре темперирано преди това, ще се стопли прекалено бързо.

 

  • Избягвайте консумацията на силно пикантни храни преди или по време на дегустация. Дори е препоръчително да не прекалявате с обяда преди да дегустирате вина, за да бъдат сетивата ви „будни“ и по-възприемчиви към всички аромати и вкусове.

 

  • Както знаете, дегустацията не е съвсем безобиден процес. Дори някои институти си направиха труда да докажат, че тя натоварва мозъка повече от решаването на сложна математическа задача. Затова винаги бъдете в добра кондиция, за да има смисъл присъствието ви на подобни форуми. Ако разбира се, целта ви е повече от забавления и социализация.

 

  • Подбирайте с кого посещавате дегустация! Компанията определено може да намали концентрацията ви. Също така избягвайте и хора, които искат да наложат винаги мнението си. Заради тяхната предубеденост или лоши дегустационни умения в съчетание с желание за внимание, може да изпуснете нещо, което наистина си заслужава.

 

  • Опитайте се да изключите своята предубеденост. Това, признавам си, е най-трудната задача. Решава се най-добре със сляпа дегустация.

 

  • Пийте вода! Консумацията или дори само дегустацията на алкохол води до дехидратация, която също значително намаля способността ни да дегустираме.Ако присъствате на тематична дегустация, прочетете нещо повече предварително за сортовете, региона или стила на вината, които ще се опитват. Така информацията, която ви бъде поднесена, ще надгради тези познания, а дегустацията ще бъдепо-пълноценна.

 

  • Ако ще присъствате на дегустация със седящи места, вземете си дегустационен бележник. От опит знам, че записките на хвърчащи листове или в различни тефтерчета, не са особено полезни в дългосрочен план.

 

  • Имайте цел! Звучи примамливо, когато някой форум афишира, че може да опитате 200,300,400 вина. Е знаем, че това е невъзможно, дори и да сме от сутрин до вечер на въпросното събитие. Изберете си тема, например „Ще търся най-добрия Каберне Совиньон, защото ми е любимият сорт“ или „Ще опитвам само вина, които се намират по-трудно на пазара, защото са от малки производители“. Каквото и да решите, ще е по-добре от хаотичното дегустиране. Често съм го правила и си признавам, нямаше полза. Винаги се намира някой услужлив, който ще ви съветва къде и какво да опитате. Винаги може да следвате хаотичните предложения на някой друг, или да следвате своята логика.

Не само във виното, но и в живота е така, нали?

Прочетете още: Как да дегустираме вино?

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

 

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Коментари в 2

    1. Съгласна съм, че има професионалисти, които могат да дегустират толкова вина на ден, но едва ли това е масовият посетител на винените форуми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.