Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Как да съчетаем вина от местни сортове със сирена

Как да съчетаем вина от местни сортове със сирена

Вино и сирене – вечната тема, която е останала такава именно заради нерешимостта на този казус: „Кое вино с кое сирене се съчетава най-добре“.

„Il n’y a pas de formule magique“ (Няма магическа формула) , както биха казали французите, които почти са монополизирали словосъчетанието „Вино и Сирене“.

Хубавото на това объркващо многообразие от сирена и вина, е че винаги има нещо, което може да ни изненада, а това прави търсенето на перфектното съчетание неспирен процес. За основните принципи при съчетанието на вино и храна може да прочетете повече тук: Комбинаторика или още „Вино и Храна“

sirene-vino-winetours.bg

Ето няколко опита да обясня как бих съчетала тези български сортове със сирена:

Димят

Димятът има добре изразена свежест и би било добре да се съчетае с по-мазно сирене, например „Бри“. Този сорт се характеризира също със слабо изразен ароматен профил, подобно на Шардонето. Така че, чисто сортовите аромати, които откриваме в него, са със слаб до среден интензитет. Те биха могли да се обогатят чрез различни похвати във винификацията, като ферментация при по-ниски температури или кратко отлежаване в дъбови бъчви. Силно ароматни сирена като Камембер биха тотално заличили аромата на виното, но пък свежестта би се вписала добре с мазнотата на сиренето. Въпрос на експеримент и предпочитания.

Тамянка

Сухо вино от Тамянка може да изпробвате с френско козе сирене, което не е чак толкова мазно, но има мека и леко лепкава структура, през която средните киселини на този сорт лесно ще се проправят. Тамянката е силно ароматен сорт, така че по-добре би се балансирала със средно интензивни сирена, така че да няма сблъсък на силни аромати, но и все пак да не се изгуби съвсем аромата на сиренето сред мискетовите тонове на Тамянката.

Ако виното от Тамянка е сладко, бихте могли да опитате съчетанието със синьо сирене, чийто соленоват характер би контрастирал и балансирал сладостта и аромата на този сорт в сладка версия.

Червен мискет

Тамянката е от семейството на мускатовите сортове и се счита, че е идентична на Дребнозърнестия Мускат (Muscat Blanc à Petits Grains). Така че бихме могли да намерим много сходни черти между нея и Червения Мискет, който е от същата група. Така че съчетанията по-горе могат да бъдат също успешни и за този сорт. Но имайте предвид, че свежестта и интензитета на ароматите са по-слабо изразени при Червения мискет, отколкото при Тамянката.

Не забравяйте, че стила на виното се определя не само от сорта, а и от много други фактори като региона, винификацията, отлежаването, възрастта и стила на виното. Така че всяко съчетание би могло да бъде успешно потвърдено само с реални опити и дегустации.

С тази уговорка продължаваме към червените сортове.  

sirene

Гъмза

Гъмзата е сорт от Северозападна България, който се характеризира със среден интензитет на ароматите, средно към леко тяло, приятна свежест и характерни землисти тонове и аромати на червени плодове. По-деликатно като структура, но и рустикално като аромат и характер, Гъмзата би могла да си подхожда с прясно бяло сирене, фета, моцарела, ементал и други по-леки сирена.

Мавруд

Маврудът има среден ароматен интензитет, средно към плътно тяло, средни киселини и танини. Ароматите варират от дребни горски плодове към зряла череша, къпина, ванилия и землисти тонове. Полутвърди средно отлежали сирена (чедър и гауда, кашкавал Витоша) биха били успешно съчетание. Запазете по-солените твърди сирена за по-млади вина от сорта, където таниновата структура е по-изразена и би се омекотила от солта в сиренето.

Широка мелнишка лоза

Широката мелнишка лоза е сорт характерен за най-топлия ни лозаро-винарски регион Долината на Струма. Въпреки високите градуси през лятото и есента, характера за сорта е способността му да задържа сравнително високи киселини и следователно вината от него имат добре изразена свежест. Танините са средни и леко грубовати, които добре се влияят от отлежаването в дъбови бъчви. Характерните аромати за сорта са ягода, череша, тютюн, пръст, черен пипер, суха мента. За тази структура и ароматен профил бихме могли да се спрем на по-слабо солени сирена, прясно биволско или овче сирене или по-пресен кашкавал Балкан.

За да стане съчетанието по-лесно може да си помогнем с различни сушени или пресни плодове или сладка, които да направят диалога между тези две сложни фигури по-успешен.

Приятни експерименти!

Ако имате любимо съчетание, споделете в коментар!

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Прочетете още : Ръководство – как да дегустираме вино

Ако търсиш следващото винено приключение, дегустация, винен уикенд или идея за подарък виж тук: 

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.