Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Пенливи дестинации в България

Пенливи дестинации в България

В навечерието на новата година сме, когато традиционно ще бъдат отворени и изпити хиляди бутилки пенливо вино. Кога, ако не сега, да обърнем внимание на „пенливите винени дестинации“ в България. Това определение е малко пресилено, имайки предвид липсата на традиции в производството на пенливо вино у нас и все още малкия брой изби, които го произвеждат. Затова пък, ако сте почитатели на този стил вина няма да ви е трудно да обиколите всички тези изби и да научите какви методи и сортове използват при производството му. (Повече за методите вижте статията „От къде идват мехурчетата в пенливото вино“).

Вила Юстина

От няколко години Вила Юстина произвежда пенливо вино – бяло и розе. И двете вина се произвеждат по метода „Шармат“, при който втората ферментация протича, както първата, в иноксов съд. Това позволява запазването на ароматите на свежи плодове във виното и загатването на автолизните нотки (тези, които се образуват при контакта на виното с утайките, по-осезаеми за вина, направени по класическия метод).  Бялото вино се прави от сорта Шардоне, а за розето се използват Пино Ноар и Каберне Фран.

Вила Юстина се намира в с. Устина на около 30 мин. с кола от Пловдив. Ако любопитството към пенливите вина ви отведе в тази изба, не пропускайте да се насладите на разходката из лозята. Грабнете бутилка пенливо и се насладете на пикник сред лозята напролет.

sparkling bg Yustina

Изба Магурата

Изба Магурата се намира в непосредствена близост до едноименната пещера, разположена на около 18 km северозападно от град Белоградчик и на около 1,5 км от село Рабиша. Добър момент да посетите избата е по време на летния фестивал „Опера на върховете“, който се провежда през месец юли. Така може да съчетаете опера в Белоградчик или в пещера Магурата и да посетите избата. През 2017 бяхме по това време в региона, така че от личен опит знаем, че дори и да изпуснете спектакъла в пещерата, виното на изхода ще ви очаква.

Изба Магура произвежда пенливи вина по класически метод. Дегустациите се провеждат в уникалната атмосфера на пещерата, където и отлежават бутилките с пенливо вино.

sparkling bg magura

Снимка: www.magurawinery.bg

Едоардо Миролио

Може би най-познатите български пенливи вина са тези на Едоардо Миролио. Серията включва Blanc de Blancs (100 % Шардоне), Edoarno Miroglio Brut (80 % Пино Ноар и 20 % Шардоне), Edoarno Miroglio Brut Rose, Brut Zero (20 % Пино Ноар и 80 % Шардоне), BIO TRAMINER Extra Dry ( 100 % Био Траминер).

Може да научите за класическия метод, по който се правят вината в избата, която се намира югоизточно от гр. Нова Загора (с. Еленово). Бутилките пенливо вино се съхраняват в подземието на хотел Соли Инвикто в непосредствена близост до производствената част на избата. Чудесно място да се насладите на бутилка пенливо е терасата над хотела, откъдето се разкрива просторна гледка към лозята.

sparkling Bg - Edoardo Miroglio

Логодаж

Винарска изба Логодаж се намира в Долината на Струма, край село Логодаж, на запад от Благоевград. Въпреки че се намира в най-топлия регион на България, по-ранният гроздобер позволява производството на пенливи вина по класически метод. Изненадващ е фактът, че за производството на бялото и пенливото розе „Satin“ се използва традиционният български сорт Широка Мелнишка лоза. Това разби мита, че от сорта могат да се правят само плътни червени вина, а и показва едно интересно негово преобразяване. Всъщност това не е толкова странно имайки предвид, че сортът успява да задържи висока киселинност дори в този топъл регион и ципата на гроздето не е толкова силно обагрена.

sparkling bg Logodaj

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени приключения!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.