Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
orbelus festival 2019

Балканският пролетен фестивал Орбелус Ритъм & Вино завихря емоциите за трети път

Балканският пролетен фестивал Орбелус Ритъм & Вино завихря емоциите за трети път

orbelus festival 2019

За трета поредна година ще се проведе балканския винен фестивал Орбелус Ритъм & Вино. Почитателите на хубавото вино и музика ще могат да се настанят отново на поляната пред голямата бъчва на 11 май 2019 година. Този пролетен празник традиционно обединява ритмите и виното от красивите земи на България и граничещите с нея Гърция и Северна Македония.

Специални гости са тримата любимци на Балканския полуостров: виртуозните етно-джаз музиканти: Теодосий Спасов, Влатко Стефановски  и Танос Ставридис.

За изпълнителите

Теодосий Спасов и неговият космически стил, синтезиращ в себе си фолклор, джаз и класическа музика са ценени от уважаващата традициите българска музикална публика. Виртуозен изпълнител на кавал, той първи започва да изпълнява джаз на този инструмент, а в последните години пише музика за симфоничен оркестър и кавал.

Уникалният стил на Влатко Стефановски показва не само техническа, но и емоционална виртуозност. В музиката си той събира Изтока и Запада, рока и фолклора. Роден в Прилеп, в семейство на театрали, Влатко Стефановски свири на китара от ранна възраст. През 1976 година основава (вече) легендарната група „Леб и Сол“, с които издава 14 албума.

Танос Ставридис обединява джаза и етно музиката чрез акордеона. Роден в Лангадас, Гърция, Танос започва да свири на акордеон на шестгодишна възраст. Завършва музикалния факултет на Аристотел Университет в Солун. Участва в многобройни концерти и фестивали из Гърция и Балканите, основава хора на Лангадас, чийто ръководител е до днес, преподава в Консерваториите на Атина и Солун.

Орбелус, Флориан и Бовин ще покажат автентичността на вината от региона

Орбелус е винарска изба, която със сигурност ви е направила вече впечатление. Освен че е първата био-сертифицирана изба в България е и една от тези, които се посвещават активно на локалните сортове (Мелник 55, Широка Мелнишка лоза и Сандански Мискет). Намира се в Долината на Струма, край гр. Мелник. Този регион се характеризира със средиземноморски климат, почвите са песъкливи, а седемте планини, които го обграждат, допринасят за по-продължителен и топъл вегетативен сезон.

Изба Флориан се намира близо до гр. Солун. Тя е дело на немско семейство с дългогодишен опит във винопроизводството, което открива прекрасния тероар на Епаноми в северна Гърция преди няколко години и бързо спечелва симпатиите на местните винолюбители.

Изба Бовин, намираща се в Неготино, е едно от големите имена в Македонското вино. Основана е през 1998 година като първата частна изба в страната. Произвежда над милион бутилки и изнася в 36 страни, а сортовете, с които работи, се простират от вранец и смедеревка през каберне совиньон и мерло до санджовезе и пти вердо.

Кога11 май 2019 (събота), от 18.00 часа

Къде: пред винарска изба ОРБЕЛУС, с. Кромидово, община Петрич, област Благоевград

Вход: 15 лв.

Осигурен е транспорт до мястото на събитието от Сандански, Петрич, Мелник и Рожен. Часове и пунктове на тръгване – във Фейсбук-събитието на фестивала.

 Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *