Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Черногорово

Името Черногорово идва от “черна гора“, хълмовете по които се засаждат лозята са известни още от древността и по тях винаги са били отглеждани лозя, не случайно са наречени “Златните хълмове”. Земята е чиста, девствена и силна, всяка година в района на Чернгорово се завръщат стотици щъркели за да свият тук гнездата си. Това е земята, която искаме да съхраним.

Тракия

Това са земите на древните траки, едни от първите в света правещи и почитащи виното. Орфическите ритуали, Загрей и Дионис, песните на Орфей и героизма на Спартак. Богове, герои и поети, мистерия и тайнство, виното възприемано като божествена напитка, като мост към други светове. Това е нашето наследство.

Хълма на щъркелите: един естествен хабитат

Така наречените “Златни Хълмове“ ограждат имението Нерагора, придавайки му уникалност и идентичност- създават отличнен микроклимат, много подходящ за отглеждане на лозя. Един естествен хабитат, който семейство Ацолини се стреми да съхрани като хармонична екосистема от флора, фауна и лозя. Оттам и изборът на биологично земеделие.

Биологична винификация

Подходът и философията на Нерагора се базират на идеята да се интерпретира уникалността на климатичните и географски условия на мястото. За нас е важно да запазим връзката между терена, лозата и околната среда. Колкото по- лека е ръката, която интерпретира природните феномени, толкова по-високо е качеството. Стремим се да съхраним максимално природното равновесие. Добивите от лозите са ниски- така растенията не са стресирани и могат да се справят с трудни ситуации като летните горещини. Изборът на биологично земеделие идва преди всичко от характеристиките на мястото- климатът е отличен, сух и проветрив и позволява минимално третиране на растенията. Почвите са силно пропускливи, няма застояване на влага, климатът е с отлична вентилация, без мъгли, с голяма разлика между дневни и нощни температури. Гроздето е естесвено здраво, без нужда от специални грижи. Същият подход имаме и в избата. Имайки грозде с толкова високо качество, изборът на биологична винификация идва естествено- нямаме нужда от специални биотехнологии и ферментативни манипулации, които да променят характеристиките на гроздето, както и от добавка на излишни дози сулфити. За да запазим терените максимално витални, избрахме да оставим естествената трева във всичките си лозя, за да се гарантира максимална виталност и живот в първите няколко сантиметра на почвата, особено важни за лозата. Съхранихме и естествената храстовидна растителност на околните терени, както и канала за оттичане на дъждовна вода- много важен за съхранението на ественото биоравновесие: водните насекоми контролират по естествен път тези в лозята. По този начин не ни се налага да използваме в лозята препрати против насекоми.

Италиански know how

Характеристиките на теруара, хълмовете, проветривата местност, пропускливите почви почти без варовик, придаващи свежест и аромат на гроздето, бяха на базата на решението ни да засадим нови лозя. Приложихме италиански know how и при избора на засаждане на лозята -висока гъстота на хектар с цел да се стимулира съревнованието на лозите, и при работата в избата. Културата и подходът са италиански, но душата на виното си остава българска: заради хората, които го правят и земята която го ражда- българското сърце бие във всяка една бутилка. Вярваме, че най- добри резултати се постигат слушайки и следвайки Природата- това не е импровизация, а заключение, до което сме достигнали след дългогодишнен опит в Италия. Сливането на силата на българската земя и традиции с италианския подход, тези две ” души” на нашето вино ни позволяват да правим вина с ясно изразена идентичност.

Грозде от най- високо качество, селектиране и подбор при гроздобера

Теруарът и човешкият фактор са решаващи за характера на виното: колкото по-малка е технологичната намеса във фазата на винификация, толкова повече се запазват характеристиките на теруара. Следваме Природата- тя иска гроздето да се превърне в мъст, а мъстта във вино, знаейки че колкото по-малка е намесата ни, толкова по-силно ще се прояви характерът на теруара, нашата най-важна цел е тази да произведем грозде с възможно най-високо качество. Подходът ни е фокусиран върху качеството на гроздето- максимална и педантична селекция в лозето, стриктен подбор при гроздобера. Следва една семпла винификация, която да остави място на теруара да се изяви. По този начин, уважавайки традициите, се стремим да дадем едно ново лице на българското вино.

Местни сортове. Мавруд

Нашият агрономски подход е експериментален, в смисъл, че използваме специфични техники на обрязване и отглеждане на лозята. Същевременно уважаваме и се стремим да съхраним традициите- намираме се в район с лозарски традиции и винена култура от най-дълбока древност. Маврудът, местен сорт отглеждан по тези земи от хилядолетия, е символът на нашата изба. Отглеждаме и други сортове като Мерло, Каберне Совиньон, Шардоне, Мускат Отонел, Пино ноар.

IMG_3728

Работно време

Понеделник

-

Вторник

-

Сряда

-

Четвъртък

-

Петък

-

Събота

-

Неделя

-

Адрес

Нашият Адрес:

Chernogorovo, bulgaria

GPS:

42.284687, 24.418049999999994

Телефон:

Leave a Review

Вино
Изба
Екип
Цена
Храна
Publishing ...
Your rating has been successfully sent
Please fill out all fields

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.