Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

19 винени места, които да посетите край Пловдив през 2019

19 винени места, които да посетите край Пловдив през 2019

През 2019 година Пловдив е Европейска столица на културата, това може да е още един повод да посетите града. А какво е култура без вино? Това ми напомня за една кратка история с анонимен източник: един човек изпаднал в труден финансов момент и продал колекцията си от картини, но запазил винената си такава. Когато го попитали защо не е продал виното, той заявил: „Човек може да живее без изкуство, но не и без култура.“

Ако и вие търсите нови попълнения за винената си колекцияили място, където да намерите съмишленици и добри вина на чаша ето 19 идеи. Подредбата е следната: започваме от най-близката до центъра на Пловдив локация, а максимално отдалечената е на около час и половина път от града.

1.Vino Culture

Виненият бар вече няколко години успешно събира любителите на хубавото вино и храна на ул. „Отец Паисий“. Отбийте се за чаша Мавруд или Тамянка, пенлива Кава или пък сладка Мадейра. Тук може да намерите изключителни вина и умело съчетани вкусове в тапасите, които предлага бара. Всичко това е поднесено с изящество и отношение.

Vino culture, Пловдив

2.Degustоstion

Дегустостейшън закачливо ни подсказва, че може би типичната дума за Пловдив „густо“ идва от дегустация или обратното. Едно есигурно – и двете носят удоволствие. В сърцето на квартал Капана, където се намира виненият бар, може да опитате вината на изба Бендида (с. Брестовица), както и вина от други производители в региона. 

3.Roots Hotel and Wine bar

Винен бар и хотел „Roots“ се намира в Стария град, до Понеделник пазар. Тук може да завършите обиколката си на старата част на града и да попаднете в компанията на сомелиера Митко, който след години, прекарани отвъд океана решава да се върне към корените си и да изследва българското вино. Ако решите да отседнете в хотела ще се насладите на прецизно подбраната селекция вина и вкусна храна.

Roots Hotel and Wine bar

4. Glass of wine  

Виненият бар Glassof wine също се намира в творческия квартал Капана. Зад него стои известният български уайнмейкър Алекс Канев. Тук ще може да опитате неговите гаражнивина, както и вина от цял цвят.

5. Хотел-ресторант Hebros

Хотел-ресторант Хеброс се намира в Стария град и вече 20 години стои зад идеята за чиста и местна храна. Бих казала, че той привлича хора с особена чувствителност. Тук може да се насладитена жива джаз музика, стилна атмосфера и превъзходна храна съчетана с богат избор на вино на чаша.

Хотел-ресторант Hebros

6. Винарско имение Драгомир

Ако все пак искате да сте в атмосферата на истинска винарска изба, Драгомир е най-близката ви локация. Намира се в края на града, на бул. Кукленско шосе №15.Може да си запазите предварително дегустация и няма да съжалявате. Вината на Наталия и Константин Гаджеви са добре познати на всеки винолюбител, ако не сте били в избата вече знаете какво да не пропускате при следващото си посещение на гр. Пловдив.

7. Villa Yustina (на 40 мин. от Пловдив)

Вила Юстина е еталон във винения туризъм в България. Мащабен проект, но без пошлост. Избата се намира в края на с. Устина,а лозовите масиви са на няколко километра от нея. Препоръчвам ви да посетите парк лозето и да си направите пикник сред лозята или да се включите в някое от организираните събития на избата.

Вила Юстина

8. Винарна Bendida (на 25мин. от Пловдив)

Ако сте се отбили в бар Degustostation, опитали сте вината на изба Bendida, може да посетите и винарната в село Брестовица. Необходимо е да се разберете предварително за това.

9. Хотел и винарна Todoroff (на 25 мин. от Пловдив)

Бутиковият хотел и винарна Todoroff е един от първият комплекси в България, съчетаващи почивката и любовта към виното. Намира се в самото село Брестовица.

Оттук започват малко по-отдалечите дестинации, но все пактакива, които са възможни за посещение в рамките на деня.

10. Винарска изба Загрей (на 35 мин. от Пловдив)

Винарска изба„Загрей“ е една от малкото изби, които са поставили в основата на портфолиото си български сортове като Мавруда и Димят. Мавруда е сорт, които изисква отхората, които се захващат с него, търпение и смелост. Повече за това, какво споделят технолозите за Мавруда може да прочетете тук:  „Виница – десет години преди голяматанаграда“.

11. Винарска изба Bessa Valley (на 40 мин от Пловдив)

Беса Валей е една от избите майстори на Бордо бленда в България. Едва ли степропуснали да опитате серията Енира. Тя се прави край с. Огняново (Пазарджик).

12. Винарска изба Стема (на 55мин от Пловдив)

Винарна Стема е малка изба, намираща се в центъра насело Старосел. Може да се отбиете за дегустация или обяд с предварителна резервация.

13. Комплекс за винен и SPA туризъм Старосел (на 1 час от Пловдив)

Комплекс Старосел е честа дестинация за пловдивчани, които търсят Спа почива, вкусна храна и уютна обстановка наблизо. Комплексът е захранен с минерална вода отминералният извор, намиращ се на 7 км. от Старосел.

14. Via Vinera (на 1 час от Пловдив)

Via Vinera е новото име на изба „Карабунар“ близо до село Карабунар в местността Шаровица. През 2018 бе открита новата производствена база, включваща и дегустационна. Може да прочетете тук

 

Via Vinera

15. Винарна Нерагора (на 50 мин. от Пловдив)

Намирасе до с. Черногорово (Пазарджик) и произвежда изцяло био вина. Повече може дапрочетете в статията „Нерагора или как италианците правят Мавруд“

Нерагора

16. Винарска изба Манастира

Намира се на 3 км. западно от село Лесичово (Пазарджик). Тук сепроизвежда един различен стил Мавруд от серията „Илая“.

Винарска изба Манастира

17. Chateau Copsa (на 1 час и 15мин. от Пловдив)

Тук може да опитате типичния за Розовата долина Мискет, да изпиете чаша свежо розе с гледка край лозята или да се насладите на обяд в ресторанта на хотела.

18. Винарна Сопот (на 1 час и 15 мин. от Пловдив)

Винарна Сопот се намира на едва 2 км от Шато Копса и гр. Сопот. 
Винарска изба Сопот разполага с къща за гости, която има 5 стаи и 2 апартамента. Предлагат се и дегустации за посетителите.

Къща за гости към Винарна Сопот

19. Винарна Румелия (на 1 час и 10 мин. от Пловдив)

Винарска изба Румелия се намира край Панагюрище и също е отворена за посещения с предварителна резервация. Ако не сте опитвали Мавруд от серията Мерул, то сега е моментът да го направите и да научите повече за Панагюрското съкровище. Името Мерул идва от местността, в която са намерени деветте златни съда.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.
Подари винено приключение!

За истинските ценители на виното създадохме онлайн магазин за винени приключения!

Посветете в тайнството на виното свои близки като им направите идеалния подарък – винено преживяване.

 

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.