Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Скара и вино

Скара и вино

Скара, бира, плаж, море…да, ама не…

Едно, че сезонът на морето вече си отива и второ бирата отдавна не е на мода.

А и сезонът на кратките планински уикенди още е в сила, така че тук ще си говорим за комбинацията: скара и вино, но ако все пак не може да се отърсите от стереотипа „скара-бира”, то може да го кажем и така: „барбекю и вино”

Всъщност има ли разлика между скарата и барбекюто? Едни казват, че месото за барбекюто е приготвено с марината, за разлика от скарата. Други, че барбекю е просто американското наименование на добре познатата ни скара. Така или иначе печенето на месо на скара или на барбекю си е истински майсторлък. По-разпространен е за летния сезон, заради възможността да се прави на открито – в градината или в планина. Като сезонът би определил до известна степен и изборът на виното. Зимата ни позволява да се спрем на по-високоалкохолен тип вино.

Когато се опитваме да съчетаем едно ястие с дадено вино, трябва да обърнем внимание на всичките компоненти във вкуса на виното и да разберем кое ще е доминиращо за успешното им съчетание. Или по-точно при барбекюто, макар и на пръв поглед елементарно ясние, съчетанието с вино може да се окаже сложно, заради изразителността на всички компоненти. Основните точки са: опушеност, мазнота (особено при свинското месо), наличието на марината и каква точно е тя, изпеченост на месото (хрупкавост и жилавост) и др.

Как влияе всяка една от тези точки при избора на вино?

Опушеност: Може да заложим на принципа „Съчетание по прилика” и да търсим вино с характерни и изразени нотки на дим, тост, пикантност.

Мазнота: Тук ще търсим контраста. Колкоро по-мазно е месото, толкова по-сухо би следвало да е виното. В противен случай то би изглеждало плоско и ще има по-скоро натежаващ, отколкото освежаващ ефект по време на храненето.

Маринатата може да внесе доста усложнения в избора ни на вино. Тъй като колкото по-ароматна и сложна е тя, толкова по-комплексно трябва да е виното, по-силно ароматно и свежо.

Протеини – Протеините в месото праввят виното да се усеща с по-меки и приятни танини. Така че може да заложите на вина с по-силно изразени танини. Дори и такова с по-грубовати, би ви свършило работа, тъй като наличието на сол също има този ефект.

Хрупкавост и жилавост на месото – Текстурата на храната също оказва влияне върху усещанията, които предизвиква съчетанието на виното с храната. Колкото по-жилаво е месото (колкото повече дъвчене изисква едно ястие), с толкова по-изразени танини може да е виното.

Друго допълнение, което може да изиграе роля в комбинацията е чилито или друга силно пикантна подправка. За нея трябва да знаете, че тя намалява усещането за сладост във виното, както и плодовите аромати, прави виното по-сухо, както и засилва усещането за алкохол. Затова виното може да придобие неприятен астрингентен вкус в тази комбинация. Следователно за любителите на пикантното, изберете вина с интензивен аромат на много зрял плод, по-нисък алкохолен градус и може би с наличие на лека сладост.

От всичко казано става ясно че намирането на подходящо вино, не е много лесно. Трябва да прецените кой точно от всички тези елементи надделява във вашето барбекю, дали ще има основно месо или зеленчуци, дали ще е пикантно или не, какъв вид е месото (мазно или сухо). Изберете най-силните елементи, които да са водещи в избора ви на вино. А и нищо не пречи да заложите на повече видове вина и да експериментирате.

skara

 

Share
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, автор и главен редактор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с