Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

Какво е BYO?

Какво е BYO?

Blog thumbnail ,

„Bring Your Own“

BYO е абревиатура на „Bring Your Own“ или буквално „Донеси свое собствено“ като се има предвид бутилка вино. BYO е тип ресторант в Нова Зеландия, където възниква и самият термин. Той се асоциира с максимално удоволствие от консумацията на вино, но на минимална цена (което и намаля печалбата на ресторанта).

От Нова Зеландия по света

Според новозеландците терминът BYO и неговата концепция се зараждат през 1976 г., когато властите в Нова Зеландия въвеждат BYO лиценз за ресторанти, в които клиентите могат да донесат свое вино. Австралийците също твърдят, че още през 60-те години на миналия век е имало ресторанти в щата Виктория които са прилагали принципа на BYO.

Какъвто и да е произхода на термина и идеята, тя се прилага какво в Нова Зеландия и Австралия така и в много други места, които са решили да жертват част от приходите си, но да създадат допълнително удовлетворение у клиентите си.

В България също може да се намерят заведения, които прилагат тази практика като цяло или други, които обявяват определени дни за BYO събития. Среща се и под наименованието „BYOB“ (Bring your own bottle).

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *