Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

Какво е BYO?

Какво е BYO?

„Bring Your Own“

BYO е абревиатура на „Bring Your Own“ или буквално „Донеси свое собствено“ като се има предвид бутилка вино. BYO е тип ресторант в Нова Зеландия, където възниква и самият термин. Той се асоциира с максимално удоволствие от консумацията на вино, но на минимална цена (което и намаля печалбата на ресторанта).

От Нова Зеландия по света

Според новозеландците терминът BYO и неговата концепция се зараждат през 1976 г., когато властите в Нова Зеландия въвеждат BYO лиценз за ресторанти, в които клиентите могат да донесат свое вино. Австралийците също твърдят, че още през 60-те години на миналия век е имало ресторанти в щата Виктория които са прилагали принципа на BYO.

Какъвто и да е произхода на термина и идеята, тя се прилага какво в Нова Зеландия и Австралия така и в много други места, които са решили да жертват част от приходите си, но да създадат допълнително удовлетворение у клиентите си.

В България също може да се намерят заведения, които прилагат тази практика като цяло или други, които обявяват определени дни за BYO събития. Среща се и под наименованието „BYOB“ (Bring your own bottle).

Без категория
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, основател и автор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.