Радиус: Off
Радиус:
km Set radius for geolocation
Търси

За виното и кафето

За виното и кафето

Една малко позакъсняла статия по повод презентацията на Йордан Дабов (от Dabov Specialty Coffee), сертифициран бариста – 2ра степен и лицензиран кафе инструктор от SCAE (Specialty Coffee Association of Europe) по време на Divino.Taste 2015. Но все пак никога не е късно да споделиш наученото, особено когато става дума за един толкова масов продукт като кафето.
Оказва се обаче, за моя изненада, че България е изключително слаб консуматор на кафе (току що написах вино, вместо кафе по инерция, защо ли?). Всъщност през цялото време на лекцията си мислих колко прилики има между двете напитки. Не само за да оправдая присъствието на статия за кафе във винен блог, но защото в действително е така.

Ето няколко прилики между кафето и виното:

  • суровината е изключително важна – изпичането на кафето и приготвянето му е много съществено, но ако няма добра суровина, нищо не става. Подобно на гроздето и виното.
  • И при кафето говорим за тяло, което се асоциира с тежестта и плътността, която усещаме на небцето.Тялото при кафето се формира от разтворените и попаднали частици от всяка клетка кафе. Ето защо смилането е много важно и не трябва да се разкъсват стените на клетката. Това се постига чрез избор на правилната кафемелачка.
  • И при кафето откриваме богата палитра от аромати, дори много повече, ако вярваме на статистиката, която казва че във виното се откриват 380 аромата, а във кафето цели 820.
  • Четирите основни вида киселини, които се намират във виното са характерни и за кафето. Съотношението им зависи от региона, от който идва кафето.
  • Кафе може да се сервира и във винени чаши. Не го казвам само защото дегустацията ни на кафе беше в такива (все пак сме на винено изложение, а и беше важно да видим цвета на кафето), но и заради една модна тенденция, при която кафето се консумира охладено и сервирано в чаши за пенливо вино.
  • Кафето също като виното се оценява по 100-точкова система за оценяване. За “specialty coffee” говорим, когато кафето е над 84т.

Още няколко полезни неща от лекцията:

Различните методи за приготвяне изискват кафето да е с различна степен на смилане. Най-ситно за джезве, след това е еспресото, по-едро – за метод с филтър и най-едро смляно за френска преса. Ако във френската преса няма съпротивление, когато се пресова кафето, то това означава, че е много едро смляно или е много старо. Aко съпротивлението е прекалено голямо, то кафето е много фино смляно. Ако пък кафето е омазнено след отварянето на пакета, то това означава че е много старо.

Други тънкости от кухнята ни запознават с изпичането на кафето, което е направо технология и изкуство. Има три вида изпичане на кафе: светло, средно и тъмно. Като при тъмното изпичане горчивината е по-голяма.

И накрая да обобщим какво означава добро кафе – „освежаваща небцето напитка, но завължително без горчивина“, това е определението на Йордан Дабов. Горчивината има предпазна функция, понеже всичко отровно е и горчиво. Горчивината варира от сорта на кафето и от степента на препичане. При Робуста тя е по-завишена, понеже този сорт вирее по-ниско и за защита от животни генерира повече горчивина. Звучи природно логично.

Така след толкова почивни дни и най-големите въздържатели, ще имат нужда от чаша силно кафе за началото на първия работен ден. А защо не и от чаша хубаво вино за неговия край.

Share
Гергана Тодорова

За Гергана Тодорова

Винен консултант, автор и главен редактор на www.winetours.bg. Притежател на WSET Advanced Certificate, в момента завършва Diploma level.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с