fbpx
Натисни enter за търсене или ESC за затваряне
Blog thumbnail

В уиски библиотеката

В уиски библиотеката

Blog thumbnail ,

Един мъдър човек ми беше казал „Университета няма да те научи на нищо, освен това да ти покаже къде е библиотеката и как да търсиш и да се ориентираш в нея”. Затова и аз попрелистих теорията и се отправих към уиски библиотеката с надеждата, че там ще подредя теоретичните ни знания чрез визуалната и сензорната си памет. Попадайки в The whiskey library на последния етаж на хотел Империал в гр. Пловдив, усещаш, че тук намерението не е било да привличат начинаещи с учебник под ръка.

Управителят, обаче, ме опровергава с пояснението, че името The Whisky Library се тълкува така: „Бихме искали посетителите да имат възможност да „прочетат” историята и традицията на уискито и да се запалят по нея”. Интериорът е вдъхновен от две екскурзии до Шотландия, но с няколко капки кехлибарен модернизъм.

whiskey library

img_9867

Многообразие

Барът разполага с 250  вида уиски, някои от които са уникати за България. Това, което важи за много места е обаче, че интериорът те кара да влезеш и да останеш, но това което те кара да се върнеш са хората, които работят там. Не знам дали колекцията е толкова рядка, но по-важното е, че тук има кой да даде живот на тези 250 етикета, да ги представи, да те ориентира и да даде по-голям смисъл на този проект.

Страстта на един млад човек, обичащ работата си, знаещ, непрекъснато четящ и с желание да споделя наученото без надменност, а с дружелюбност и отзивичивост. От Богдан и неговите колеги ще научите „абв-то” на уискито. Всяка една напитка, уиски или вино, си остава просто напитка, ако човек не отдели време да я „прочете”, или поне да се опита да чуе осъзнато.

Ирландското се получава след тройна дестилация, Шотландското – след двойна, а американските уискита отлежават за по-къс период и то в нови бъчви. А по-любопитните могат да научат и защо в ирландските уискита се слага и процент немалцован ечемик и как влияе формата на казана на крайния вкус на уискито. От къде идват бъчвите в уиски идустрията и как този произход влияе на вкуса. А и още много въпроси, които ще възникнат по време на дегустацията. За да разбера основните разлики в уискито, Богдан ме насочва към следната дегустация.

img_9846

Опознавателна дегустация

Започваме с Ирландското Green spot, Single Pot Still Irish, което разкрива много нежни плодови нюанси на ананас, банан, ябълка, лимонена кора, тревисти нюанси, ванилия и сайдер. По-плодовия и подправков аромат, както и по-мазната структура на ирландското уиски се дължи на процента немалцуван ечемик, който е характерен за технологията в Ирландия. За разлика от шотландското уиски, при ирландското няма начин да срещнем силно опушени нотки. Допълнителни аромати биха дошли единствено от бъчвата, в която отлежава.

img_9848

Със следващата дегустация на Glenmorangie, Scotch single malt, 12-годишно от Хайланд, преминавам към по-плътните шотландски уискита. Тук ароматната гама е съвсем различна – ефирните аромати отстъпват място на по-плътните и тежки – черен шоколад, карамел, сушени червени плодове, шери нотки. На небцето се долавят билки и подправки, алкохола е мек, а тялото средно. Финалът дълъг.

Шотландските уискита

Двете основни групи шотландски уискита са – малцово и зърнесто. При първото се използва само малцован ечемик, а при второто немалцован ечемик и други зърнени култури. И тук се уискито отлежава само в използвани бъчви от порт, шери, вино или бърбън. Усики отлежавало в бъчви от Олоросо шери дава лека суховатост на уискито, бъчви от Педро Хименес придават изключителна комплектност, бъчви от Каберне Совиньон – аромати на боровинка и касис.

img_9856Бърбън

Следва Baker’s Bourbon, което разкрива аромати на вакса, ръж, изгоряла гума, мента, карамел и дъвки турбо. Мека алкохолна атака, богат и интензивен вкус.
Характерът на бърбъна се крие в три думи: царевица, нови бъчви, Кентъки. Според закона бърбън се дестилира от смес от минимум 51% царевица. Бъчвите задължително са нови и силно обгорени, откъдето идва интензивния кехлибарен цвят и ароматите на кокос и ванилия. Климатът на Кентъки е третият фактор, който определя характера на бърбъна.

По-високите температури ускоряват процеса на взаимодействие на течността с дъба и екстракция на на цвят и аромати. През горещите лета, обема на течността се разширява и тя прониква по-дълбоко в дървесината. Температурата е и причина за загубата на вода и увеличаването на алкохолния градус за разлика от Шотландия и Ирландия, където този процес е обратен.

img_9885

Събития

Като всяка Библиотека и тук има организирани литературни четения, или иначе казано дегустация на уиски на различна тема (Уиски региони в Шотландия, Видове бъчви, Световни уискита и др.). В месеца се провеждат по 1-2 уиски класа, водени от представители на вносителите, за които може да научавате от фейсбук страницата на бара.
Тук също може да видите и някои уиски играчки. Ако предпочитате уискито с лед, който обаче да не разрежда прекомерно уискито, попитайте за Ice Ball машината. Ледената топка, която се получава с нея е изключително компресирана и не позволява бързото разтапяне на леда, освен ако не седнето близо до камината. Чашите за уиски са доста разнообразни, като всеки производител е направил дизайна, който да съответства най-добре и да подчертава уискито.

img_9833

img_9812

img_9815

Опушени уискита

Ако сте любител на шотландски уискита от остров Айла (Islay), може да видите няколко парчета тофт -първоизточника на неговия аромат. Той се използва за сушенето на ечемичения малц, от който се дестилира уискито. Може да опитате да опушите питието си и след като е сервирано в чашата ви, чрез този уред на снимката по-долу, но ефекта едва ли ще задоволи любителите на силно опушените уискита.

img_9889
За предсоящите дегустации може да научите от фейсбук страницата на бара.

Ако се интересувате от още уиски изживявания, посетете и бар Сандък в Капана.

Тази статия ви харесва?

  • Последвайте ни във Facebook за още винени статии!
  • Aбонирайте за най-новите предложения и статии тук.

Author Details

Създател на платформата за винен туризъм winetours.bg.

Сертифициран винен специалист (WSET Level 3)

Оставяне на мнение

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *